maandag 9 november 2015

Enrico Schöen wint 3e ALM!

Afgelopen zondag 8 november werd al weer de 3e editie van de Alwin Lensvelt Memorial gespeeld.

Ondanks dat er de dagen vlak voor het toernooi nog flink wat afzeggingen vanwege ziekte of blessures binnen kwamen, stond er om 9:30h een prachtig deelnemersveld te popelen om aan hun wedstrijden te beginnen. Vanwege het Zwitsers systeem, kan de definitieve indeling pas op het allerlaatste moment gemaakt worden. 76 deelnemers werden verdeeld over een A-klasse (22 spelers), B/C-klasse (36 spelers) en C-klasse (18 spelers). Tijdens de 7 speelronden vielen er nog 3 spelers uit vanwege ziekte of blessures. Hun laatste wedstrijden werden door reserves (Marcel Houtenbrink en Selma Straatman) uitgespeeld, om het wedstrijdschema niet te complex te maken.

Na 7 ronden werd in alledrie de klassen de stand opgemaakt en om 17:15 konden de finales van de B/C en D klassen van start gaan.

In de D-klasse stonden de als 3e geplaatste Sander van de Broek (TIOS'51, ELO 1233) en 4e geplaatste Patrick van Dongen (DieMeede, ELO 1232) in de finale, Sander met 1 verliespartij en Patrick als best geklasseerde speler (meeste weerstand) met 2 verliespartijen. In een eerdere confrontatie die dag was Patrick nog overtuigend winnaar. In de finale was het een stuk spannender, maar het was uiteindelijk toch weer Patrick die met 11-9 in de 5e game de titel naar zich toetrok.

In de B/C-klasse was Jasper Sauer (RedStar'58, ELO 1483) vanwege een verdwaalde speurtocht naar wat verfijndere defensieve kwaliteiten pas op de 13e plek van de plaatsingslijst terug te vinden. Dat dat beneden zijn stand was, liet hij zien door ongeslagen de 7 speelronden af te ronden en als favoriet de finale in te gaan. Tegenstander was 'good-old', Rene Lauwerijssen (Backhands, ELO 1549), die als enige speler met 1 verlies partij in het spoor van Jasper kon blijven. Rene startte sterk in de finale, maar Jasper leek de remedie tegen het lastige spelletje van Rene te hebben gevonden en pakte de 2e en 3e game overtuigend. Daarna begon de motor te haperen en Rene wist, toch enigszins verrassend, de finale in de 5e game in zijn voordeel te beslissen.

In de A-poule was op voorhand druk gespeculeerd wie in deze sterk bezette klasse als kampioen uit de bus zou komen. Oud-winnaars Peter van Iwaarden (Vice Versa'51, ELO 1880) en Jeroen de Heide (Vice Versa'51, ELO 1879) waren wederom als respectievelijk 1e en 2e geplaatst. Peter maakte geen misstap, al verloor hij in de 7e ronde nog van de goed spelende Danny Roks (Backhands, ELO 1674, 16e geplaatst). Jeroen verloor verrassend in de openingsronde van Johan Verhoeve (DieMeede, ELO 1628, 21e geplaatst) en toen hij in de 6e ronde ook nog van Joost Speekenbrink (Die Meede, ELO 1661, 18e geplaatst) verloor, waren zijn kansen op prolongatie van zijn titel verkeken. De andere finalist moest in de 7e ronde uit de wedstrijd tussen Joost Speekenbrink en Enrico Schöen (Belcrum, ELO 1792, 12e geplaatst) komen. Na een spannende wedstrijd was het Enrico die de finale plaats op eiste. In de finale was het Enrico die zich in een tactisch schaakspel niet liet verleiden en Peter de fouten liet maken. Dit resulteerde in toch wel verassende winnaar van de ALM 2015: